Biografie

Foto: Charles Fox

Mijn naam is Ate Hoekstra (Smallingerland, 1981). Ik werk sinds juni 2012 als freelance correspondent in Cambodja, Thailand, Myanmar (Birma), Vietnam en Laos met als standplaats Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Dit alles met een schuin oog op buurlanden als China, Maleisië en Singapore, want in Zuidoost-Azië staat nog maar weinig los van elkaar.

Tot nu toe schreef ik voor de GPD, De Persdienst, Trouw, Het Parool, De Stentor, OneWorld, Wordt Vervolgd, East!, De Groene Amsterdammer, De Tijd, Mo.be, Sprout, Nederlands Dagblad, Algemeen Dagblad, Limburgs Dagblad, Leeuwarder Courant, Kunsthart, Filmmagie, Heemschut, Knack, Het Financieele Dagblad, Nieuwe Revu, Volzin, Latitudes, International Justice Tribune, ASEAN Forum, BBC, Deutsche Welle, UCANews en The Telegraph. Voor Uitgeverij Verre Reizen stelde ik de nieuwe editie van het reisboek Te Gast In Cambodja samen en werkte ik mee aan zowel Te Gast In Myanmar als Te Gast In Vietnam. Ik deed tevens opdrachten voor VRT, BNN/VARA, KRO/NCRV, Wereldsolidariteit en BNR.

Vroeger
Voor ik me in Phnom Penh vestigde, woonde ik in Friesland. Daar werkte ik als communicatiemedewerker en als freelance journalist, bijvoorbeeld voor de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden. In 2009 ging ik voor drie maanden naar China, waar ik stage liep bij het maandblad That’s Shanghai. Over mijn verblijf en mijn reizen in China verscheen in april 2011 bij Uitgeverij Palmslag mijn eerste boek ‘Vandaag rijst, morgen rijst – Negentig dagen in China’. Het boek werd door verschillende media goed ontvangen.

Internet
Behalve voor papieren media, publiceer ik al vele jaren op het internet. Toen het internet nog in de kinderschoenen stond, legde ik met een goede vriend de basis voor Gothcore, een e-zine dat zich specialiseerde in alternatieve muziek. In de bijna drie jaar dat Gothcore bestond groeide het uit tot een alom gerespecteerde en zeer goed bezochte website. Na het ter ziele gaan van Gothcore werd ik actief bij verschillende andere websites. In november 2010 stond ik samen met een oud-studiegenoot aan de wieg van De Aziatische Tijger, een website voor verhalen en columns uit Zuid-, Oost en Zuidoost-Azië. Hoewel ik vooral schrijvend journalist ben, maak ik ook foto’s en ben ik af en toe op de Nederlandse of Belgische radio te horen.

Voor vragen en eventuele opdrachten verwijs ik u graag naar de contactpagina.

Comments are closed.