Artikelen

Als freelance correspondent schrijf ik voor kranten, tijdschriften en online media. Ik werk met name voor Nederlandstalige media, maar schrijf ook geregeld voor Engelstalige media. Om een goed beeld te geven van mijn werk, staat hieronder een kleine selectie uit 2015 en 2016. Een selectie van de verhalen die sinds eind 2016 zijn gepubliceerd, leest u op het blog.

Trouw, 21 september 2016
Cambodjanen redden de keuken van de vissen

De mangrovebossen langs de Cambodjaanse kust verdwijnen in hoog tempo. Vissers in het zuiden van het land merken dat dit hun inkomsten ondergraaft en slaan terug. Lees mijn reportage over hoe een kleine groep Cambodjanen de mangrove redt via Blendle.

Trouw, 1 september 2016
‘Kem Ley was onze Martin Luther King’

Foto: Ate Hoekstra

Op 10 juli werd in Cambodja de populair politiek commentator Kem Ley op klaarlichte dag doodgeschoten. In zijn geboortedorp wordt getreurd, maar Kem’s volgers geven de strijd voor een beter Cambodja niet op. Lees verder via deze link.

De Groene Amsterdammer, 31 augustus 2016
Cambodjaanse vissers klagen Walmart-leveranciers aan

Mijlenver verwijderd van het vasteland waren ze het slachtoffer van uitbuiting en dwangarbeid. Sommigen zagen de dood in de ogen en vreesden hun familie nooit meer terug te zien. Lees verder op de website van De Groene Amsterdammer.

Deutsche Welle, 7 juli 2016
How Buddhist monks are battling deforestation in Cambodia

Cambodia has one of the world’s highest deforestation rates. But a group of Buddhist monks are stepping up efforts to save forests by publicly revealing wrongdoings and mobilizing local villagers. Read my story for Deutsche Welle.

Volzin, 16 juni 2016
Boeddha heeft ook een lelijk gezicht

Foto: Ate Hoekstra

In het Westen heerst vaak het beeld dat het boeddhisme een vreedzame, serene en welhaast ideale religie is. In Thailand, Cambodja en Myanmar echter kent het boeddhisme juist verschillende gezichten. Voor Volzin schreef ik een achtergrondstuk over Boeddha’s verschillende gezichten.

Nieuwe Revu, 13 april 2016
Uitgebuit voor de uitverkoop

Anno 2016 werken honderd- duizenden Cambodjaanse tex- tielarbeiders zich in het zweet voor 5 euro per dag. Klagen over de werkomstandigheden wordt niet gewaardeerd. ‘Ik keek naar mijn zij en zag het bloed uit mijn lijf stromen. Ik was geraakt.’ Mijn verhaal voor Nieuwe Revu.

Trouw, 24 maart 2016
Len Chnak weet: dat ding kan nog ontploffen

In Cambodja liggen talloze onontplofte explosieven als erfenis van lange, grillig oorlogsjaren. De explosieven liggen op het land en in de vele rivieren en meren die Cambodja telt. Ik mocht een dag met de mijnopruimers het water op en maakte deze reportage.

OneWorld, 11 maart 2016
App als wapen tegen vrouwengeweld in Cambodja

De helft van de vrouwen in Cambodja denkt dat hun man onder bepaalde omstandigheden het recht heeft haar te slaan. Video’s en apps worden ingezet om duidelijk te maken dat vrouwengeweld niet normaal is. Lees mijn verhaal op de website van OneWorld.

Het Financieele Dagblad, 25 januari 2016
Terug naar Myanmar om zelf te ondernemen

Foto: Ate Hoekstra

Na decennia militaire dictatuur verandert Myanmar razendsnel. Veel jonge, ambitieuze Burmezen keren daarom na jaren in het buitenland te hebben doorgebracht terug naar het land om de economie op gang te helpen. Lees mijn verhaal over hen op de website van het FD.

Trouw, 9 november 2015
Voor het eerst een pink vol inkt

In november 2015 was ik in Yangon, Myanmar, om verslag te doen van de historische verkiezingen die in het land plaatsvonden. Voor miljoenen Burmezen was het de eerste keer dat ze naar de stembus gingen. Een dag na de verkiezingen verscheen deze reportage.

Trouw, 5 november 2015
De Dame, altijd op zoek naar verzoening

Ze ging ooit terug naar Burma (Myanmar) om haar moeder te verzorgen, maar het liep uit op een lange strijd met de regering en vele jaren huisarrest. Nu reist Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi door het land om stemmen te winnen voor haar democratische partij, bij de verkiezingen van zondag. Lees de reportage die ik aan de vooravond van de historische verkiezingen in Myanmar schreef op de website van Trouw.

Trouw, 28 oktober 2015
Eindelijk gelukkig in Vietnam

Foto: Charles Fox

Veertig jaar na het einde van de Vietnamoorlog vragen Amerikaanse veteranen zich nog steeds af waarom ze er vochten. Voor sommige veteranen zijn die vragen zo groot dat alleen een nieuw leven in Vietnam antwoord kan geven. Samen met fotograaf Charles Fox zocht ik hen op. Ons verhaal vind je hier.

Asean Forum, 19 oktober 2015
Providing Yangon’s heritage with a new future

With the easing of sanctions, Myanmar’s buildings are no longer protected by economic isolation. As the building boom blossoms, many of Yangon’s citizens are fighting to preserve the country’s rich past. Here’s my story from Yangon for Asean Forum.

Trouw, 21 september 2015
Agent Orange maakt nog altijd slachtoffers

Dit jaar is het veertig jaar geleden dat er een einde kwam aan de Vietnamoorlog. Maar de gevolgen zijn voor sommige Vietnamezen nog dagelijks voelbaar. Ik reisde af naar Hanoi om de gevolgen vast te leggen. Lees verder via Blendle.

De Tijd, 1 augustus 2015
Geniet u van uw solden?
De makers ervan veel minder

Intimidatie, gedwongen overwerk, lage lonen en chronische armoede. Dat is het leven van de Cambodjaanse textielarbeiders die misschien ook uw kleding in elkaar naaiden. Samen met fotograaf Kristof Vadino werkte ik voor De Tijd maandenlang aan deze long-read.

Trouw, 21 februari 2015
Geen rode streep meer door de raps

Foto: Ate Hoekstra

Sinds Burma (Myanmar) in 2012 de censuur afschafte, floreert de hiphopscene. Eindelijk hoeven rappers niet meer op hun woorden te letten. Lees mijn in Yangon gemaakte reportage via Blendle.

Comments are closed.