Artistiek Battambang

Battambang, de tweede stad van Cambodja, is het domein van beeldend kunstenaars en artiesten. De kunststad hoopt op erkenning van Unesco. Ik maakte een reisverhaal over de stad voor dagblad Trouw.

Een straat in Battambang. Foto: Ate Hoekstra

Mil Chamkrim houdt van rust. Van de rivier, van bergen en van groene rijstvelden. Maar het is vooral de kunst die zijn hart heeft gestolen. En in Battambang, de stad waar hij is opgegroeid en die hij misschien nooit zal verlaten, is die kunst alom aanwezig. “Siem Reap en de hoofdstad Phnom Penh zijn mij veel te druk. Daar is het alsof de mensen alleen maar aan geld denken. In Battambang is ruimte voor kunst en bezinning”, vertelt Chamkrim.

Battambang is de op één na grootste stad van Cambodja. Maar in vergelijking met de grootste stad, het almaar uitdijende Phnom Penh, is het een oase van rust, ontspanning en cultureel genot. Inwoners noemen het de kunststad van Cambodja. Zij zijn trots dat Battambang na een moeilijke, door oorlog en armoede getekende periode haar artistieke ziel weer heeft gevonden.

Lees verder bij Trouw.

Comments are closed.