Geen Rohingya die al terug durft naar Burma

De Verenigde Naties, Myanmar en Bangladesh maakten nieuwe afspraken over de terugkeer van honderdduizenden gevluchte Rohingya moslims. Maar niemand van de Rohingya die al terug durft. Mijn reportage voor Trouw.

Vluchteling Habib Ullah en zijn kinderen. Foto: Ate Hoekstra

Rokeya (50) woont al 28 jaar in Bangladesh. In 1990 vluchtte ze weg uit Burma, nadat het leger haar broer in de gevangenis had gezet. “Ze pakten hem op toen hij ruzie kreeg met lokale boeddhisten”, vertelt de Rohingya-vrouw in een benauwde vluchtelingenhut. “Toen hij eenmaal vast zat, dreigden de soldaten de rest van de familie ook te arresteren. Mijn vader en ik zijn toen gevlucht.”

Rokeya, die net als veel andere Rohingya geen achternaam heeft, is sinds haar vertrek niet meer in Burma geweest. Vorig jaar overwoog ze nog terug te keren, maar toen begon het Burmese leger de Rohingya met bruut geweld te verdrijven. Ze zag haar landgenoten in enorme aantallen in Bangladesh arriveren. “Toen ik hoorde van het geweld dat zij moesten doorstaan, wist ik dat ik zelf nooit meer terug zal gaan.”

Lees verder bij Trouw.

Comments are closed.