Ongeremde zandwinning bedreigt Cambodjaanse natuur

Op papier is de zandwinning in Cambodja aardig geregeld. Maar in de praktijk vindt er een milieuramp plaats. Namens dagblad Trouw reisde ik af naar Koh Kong voor een reportage over de verstrekkende gevolgen van het ongeremd zand opgraven.

Foto: Ate Hoekstra

“De buitenboordmotor van Phin Sophanny’s boot maakt een hard ronkend geluid op het brede water van Koh Kong. Kleine golven rollen bij de boot vandaan. Plotseling mindert de visser vaart. Tussen de mangrovebomen, het heldere water en de opvliegende vogels doemen enkele schepen op; rechthoekige bakken met grote roestplekken. Een van de schepen is tot ver over de rand gevuld met geelwit zand, op een ander schip staat een metershoge kraan. “Die komen hier al jaren”, zegt Sophanny. “Eerder werkten ze vaak overdag, nu vooral ‘s nachts.””

Lees verder via Blendle

Comments are closed.